• Дома
 • Правни случаи на Фетулах Ѓулен во Турција
Кој е Фетулах Ѓулен?

Правни случаи на Фетулах Ѓулен во Турција и имиграцискиот случај во САД

1971 година

 • Воениот удар (12 март 1971 година).
 • Фетулах Ѓулен е уапсен (3 мај 1971 година).
 • Ѓулен е ослободен; Судскиот процес во воениот суд продолжува (9 ноември 1971 година).

1972 година

 • Пресуда во воениот суд (20 септември 1972 година.)

1973 година

 • Воениот апелационен суд ја изрекува пресудата (24 октомври 1973 година).

1974 година

 • Донесен е Закон за амнестија (18 мај 1974 година); Обвинителството не го амнестира Ѓулен.

1995 година

 • Nolle prosequi со одлука на обвинителот Јуксел, е ослободен Ѓулен од какво било нелегално однесување пред 1990 година.

1997 година

 • „Пост-модерен“ државен удар („мек државен удар“ на 28 февруари 1997 година).

1999 година

 • Започнува медиумска кампања против Ѓулен (средината на јуни 1999 година).
 • Ѓулен доаѓа во САД за медицински третман со виза Б-2 (21 март 1999 година).
 • Државниот суд за безбедност на Анкара (ДГМ) преку обвинителот Јуксел отвора датотека (досие) за Ѓулен.
 • Визата Б-2 му е продолжена до 20 март 2000 година (17 август 1999).

2000 година

 • Обвинителот Јуксел бара налог за апсење на Ѓулен.
 • Визата Б-2 му е продолжена до 20 септември 2000 година (20 мај 2000 година).
 • Државниот суд за безбедност во Анкара (ДГМ) го отфрли налогот за апсење; обвинителот се обраќа до вториот суд за државна безбедност.
 • I-129 (верски работник) одобрен до 19 јуни 2003 година (20 јуни 2000 година).

2001 година

 • Ѓуленовата одбрана зема адвокати во адвокатската канцеларија на САД во Њујорк (28 ноември 2001 година).
 • Ѓулен аплицира за I-360 како специјален емигрантски религиозен работник во САД (30 април 2001 година).

2002 година

 • Парламентот го усвои ревидираниот 5-годишен закон за суспензија/амнестија (21 мај 2002 година).
 • USCIS му ја одобри I-360, како специјален религиозен работник за имигранти во САД (7 август 2002)
 • Врховниот совет на судии и обвинители го отстранува обвинителот Јуксел поради појавување на видеоснимка од негова сексуална средба (21 октомври 2002 година).
 • Ѓулен аплицира за постојан статус и овластување за вработување во САД (18 октомври 2002 година).

2003 година

 • Операција Чекан - изработен план.
 • Завршно аргументи во судот (3 март 2003 година).
 • Завршната одлука е одложена за пет години врз основа на Законот за суспензија Бр. 4616 (10.3.2003 година).
 • Адвокатите и обвинителот на Ѓулен се противат на одложувањето, но истото го отфрли Анкара бр. 1 DGM (3 април 2003).
 • Безбедносното одобрување од страна на турските власти, без криминално досие (16.9.2003).
 • Прво прилагодување на статусот Интервју со USCIS (17 септември 2003 година).
 • Закон бр. 4928 (влегува во сила на 15 јули 2003 година), ја менува дефиницијата за терористичка организација во законот за борба против тероризмот бр. 3713, член 1.
 • USCIS издава однапред условно ослободување; важи до 9 октомври 2004 година.

2004 година

 • Турција ги укинува судовите за државна безбедност (ДГП); Случајот на Ѓулен е доделен на Високиот кривичен суд број 11 во Анкара (јуни 2004).
 • Процесот почнува значително да забавува. Датотеката (досието) сè уште е во канцеларијата на USCIS во Филаделфија.
 • Апликација за патни исправи (27.10.2004).

2005 година

 • Адвокатот на Ѓулен изјавил дека биометриските ленти на Ѓулен кои USCIS ги доставиле до ФБИ и ЦИА во 2003 година биле изгубени, но одеднаш биле пронајдени.
 • Законот за Кривичен законик на Турција бр. 756, чл. 313 е изменет со Законот бр. 5237 (влегува во сила од 1 јуни 2005 година).
 • Интерпол од Вашингтон ДЦ, бара проверка на криминалната историја на Ѓулен од Интерпол во Турција (10 ноември 2005 година).
 • Одговор на Интерпол во Турција е дека нема криминална историја, но и Ѓулен, исто така, ги осудува криминалните и терористичките активности (25 ноември 2005 година).
 • Датотека (досието) е предадено во Вашингтон ДЦ.

2006 година

 • Адвокатите на Ѓулен собираат петиција за повторување на случајот ( 7 март 2006).
 • Второ прилагодување на интервјуто за статусот на вработените од USCIS  Вашингтон ДЦ (12 јануари 2006).
 • Високиот кривичен суд побарува извештај од полицијата за вмешаноста на Ѓулен во какво било кривично дело, вклучително и употреба на насилство или сила. Извештајот покажува дека Ѓулен никогаш не бил вмешан во какво било кривично дело, насилство или насилна акција (7 март 2006 година).
 • Обвинителот поднесе тужба до Кривичниот суд за ослободување.
 • USCIS издава патна исправа за напредно помилување, но важи само до 15 јули 2006 година и само за еден запис, и двата услови се многу невообичаени.
 • Апликација за овластување за вработување е поднесена за Ѓулен на 14.8.2006 година.
 • Ѓулен доставува спонзорирана извонредна петиција за имиграција со способност (I-140) со премиум обработка (1 000 долари такса), гарантирајќи судење во 15 работни дена (11.11. 2006 година).
 • USCIS ја поништи петицијата за специјални емигрантски верници I-360 (14 ноември 2006 година).
 • Ѓулен доставува Известување за жалба на одбивањето на I-360 (29 и 30 ноември 2006 година).
 • Барање за повторно отворање на I-360, отповикување врз основа на USCIS грешка (1 декември 2006 година).
 • Адвокатот бара враќање на таксата од 1 000 долари, бидејќи USCIS не пресуди во рок од 15 работни дена (без одговор) (14 декември 2006)

2007 година

 • USCIS го отповикува одземањето на ѓуленовиот I-360 (25 април 2007 година).
 • Сојузна тужба со поднесено барање за принудување на USCIS  да додели емиграциски статус за Ѓулен (25.5.2007 година).
 • Полициска рација што води до истрага и испитувања на Ергенекон (12 јуни 2007 година).
 • USCIS го отповикува ѓуленовиот I-360 (21 август 2007 година).
 • USCIS го негира ѓуленовиот  I-140 (19 ноември 2007 година).

2008 година

 • Комисијата од пет судии на Врховниот апелационен суд едногласно ја поддржува ослободителната пресуда (5 март 2008 година).
 • USCIS ја негира жалбата на одбивањето на I-360 (7 март 2008 година).
 • Обвинителот апелира до Врховниот суд на апелации.
 • Изречена е пресуда за Фетулах Ѓулен против USCIS за прашањето I-140; Судијата му наредува на Секретаријатот за домашна безбедност да ја одобри петицијата на Ѓулен  I-140 на 1 август 2008 година (16 јули 2008 година).
 • Врховниот апелационен суд ја потврди одлуката на Апелациониот суд со 17-6 гласови (24 јуни 2008 година).
 • Судијата наложува сослушување за прашањето за И-360 (26 септември 2008 година).
 • USCIS конечно му доделува статус на постојан жител (I-485) до Фетулах Ѓулен на 10.10.2008 година.

2009 година

 • Партиите доброволно го разрешија случајот (25 февруари 2009 година).
 • Преземено од  „Wrestling with free speech, religious freedom, and democracy in Turkey“ од Џејмс Харингтон, Универзитетски печат на Америка, мај 2011 година.
Pin It
Copyright © 2024 Веб-страница на Фетулах Гулен. Сите права се заштитени.